Sønderho

Kåret til Danmarks smukkeste landsby 2011

På Fanøs sydspids ligger den idylliske landsby Sønderho med udsigt til Mandø og Ribe ved godt vejr. Et fredeligt lille sted med knap 400 fastboende

Sommerhuse i Sønderho

Sønderho – oplev landsbyens idylliske charme

Sønderho er beliggende sydligt på Fanø, hvor den pryder spidsen af øen med sin smukke grønne natur og traditionelle fanøhuse. I 2011 blev Sønderho kåret til Danmarks smukkeste landsby, en kåring landsbyboerne er meget stolte af. Kåringen er forståelig, for Sønderho er i sandhed smuk, og med dens smalle krogede gader inviterer den til at gå på opdagelse i byens idylliske charme. Størstedelen af de traditionelle fanøhuse stammer fra midten af 1700- tallet og 100 år frem. I denne periode var Sønderho en stor og vigtig søfartsby på den jyske vestkyst. En del af havnen og værftsområdet lå før i tiden i en bugt nordligt ved Sønderho. I dag er det meste af området sandet til og blevet til flotte engområder. Udover charme og den særlige stemning af søfartsby, kan Sønderho byde på mange forskellige seværdigheder og et udvalg af museer. Sønderho har beholdt sine historiske rødder, og det er bestemt værd at opleve denne perle af en søfartsby.

Sønderho dagen

Sønderhoningerne har deres helt egen festdag, Sønderhodagen der afholdes den 3. søndag i juli hvert år til ære for byen og dens stolte traditioner. Denne dag vises de gamle folkedragter frem, og man kan følge det særlige brudeoptog fra havnen og mod Møllebanken, hvor festlighederne fortsætter med bl.a. dans og musik.

Stråtækt stemning

Smukke stråtækte huse kan opleves rundt omkring i DK's smukkeste landsby.

Seværdighed i Sønderho 

Sønderho Kirke 

Når du besøger Sønderho, bør du tage et smut forbi Sønderho Kirke. Kirken blev opført i 1782 og er bygget som et smalt langskib med et tværskib bygget ind i konstruktion på traditionelvis. Det er tydeligt, at Kirkens udsmykning er påvirket af Sønderhos historie som søfartsby, da kirken er den kirke i Danmark, der har flest kirkeskibe, den har hele 15 skibe i alt.

Sønderho monument for de faldne Søfolk

Når du alligevel er henne for at beundre Sønderhos ædle kirke, bør du lægge vejen forbi ”den nye kirkegård” fra 1923. Kirkegården har den særegne detalje, at der er opført et fint bronzemonument. Bronzemonumentet forestiller en Sønderho-kone og hendes to børn, der kigger længselsfuldt ud mod bugten i håbet om at se deres mand og far vende hjem fra sin lange rejse på det barske hav. Når sømændene var ude, var de ofte afsted i tre eller fire år ad gangen. Forestil dig at skulle undvære din partner så længe, og slet ikke vide om vedkommende kommer hjem igen. Det har bestemt været barskt for mange familier, og derfor har man valgt at opføre dette monument, for at mindes de søfolk der ”blev” på havet i perioden midten af 1800-tallet til udgangen af anden verdenskrig.

Sønderho Mølle

En anden oplevelse i Sønderho, der er et kig værd, er Sønderho Mølle. En smuk mølle fra 1895, der er bygget efter den hollandske bygningsmåde. Grundet tidens slid var møllen i sin tid dømt til nedrivning, men det lavede kunstmaler Heinrich Dohm og Journalist Niels Th. Jerne om på i 1928, da de købte møllen i forskud for Fonden Gamle Sønderho. Møllen er derfor siden blevet restaureret af flere omgang og bevaret, sådan at alle, den dag i dag, kan få glæde af den. Når du betages af Sønderho Mølle, kan du købe en pose af møllens egen malede mel med dig hjem, som et kærkomment minde i tiden efter ferien.

Sønderho mølle

Møllen, der var dømt til nedrivning, er siden restaureret i etaper, og blev indviet i sin nuværende form i 2003.

Sønderhos museer

Fanø Kunstmuseum

Er du kunstinteresseret, bør du lægge en tur forbi Fanøs kunstmuseum, der blev etableret i 1992. Kunstmuseet har til huse i en af Sønderhos fredede bygninger. Det er en gammel købmandshandel og skibsproviant, som i dag danner ramme for den smukke kunst, der pryder museets vægge. Når du besøger museet, vil du opleve en kunstsamling med værker tilbage fra 1850. Det var Ruth Heinmann, som begyndte samlingen tilbage i 60’erne, hvor han blev støttet af en række prominente personer bl.a. statsminister Viggo Kampmann og kulturminister Julius Bomholt, der i 1971 oprettede en støtteforening. Kunstmuseet har en samling på mere end 1250 værker. Alle værkerne er knyttet til Fanø på den ene eller den anden måde. Det kan være et motiv fra Fanø, eller en kunstner fra Fanø, som har udformet værket. Samlingen har et bredt udvalg af stilarter og perioder, der spænder fra 1800-tallets romantiske afbildninger af Fanøs landskaber til værker af samtidskunstnere. Der vil bestemt være noget for enhver smag. Tag forbi Fanø kunstmuseum, og se udviklingen af Fanø gennem kunstnernes kreative blik. For et dybere indblik i museets historie, arrangementer og udstillinger, kan du læse mere her

Sønderho Brandmuseum

Sønderho er en traditionel by med en tæt bebyggelse af stråtækte huse. Der er ikke langt fra hus til hus, og ild kan nemt løbe løbsk, hvis ikke sønderhoningerne tager deres forholdsregler. Derfor blev den første brandsprøjte indkøbt til Sønderho i 1868, og det formodes at brandberedskabets bygning blev købt ved samme lejlighed. Ikke blot havde sønderhoningerne det rigtige udstyr, de havde også en stor respekt for ildens kraft. Denne respekt kom fra søfolkets erfaring med brandfare om bord på skibene, de gode vaner overførte søfolket til alle beboere i Sønderho. Brandberedskabet har betydet forskel mellem liv og død for sønderhoningerne, og derfor bevares det i dag som et museum. Tag forbi Sønderho Brandmuseum, og få den fulde historie om Brandberedskabet og dets betydning for Sønderhø. For priser og adresse læs mere her

Hannes Hus

Er du nysgerrig på, hvordan sønderhoningerne boede før i tiden? Hvis svaret er ja, lad da turen gå til Hannes Hus. Hannes Hus er det bedst bevarede eksempel på, hvordan det kunne se ud inde i de fine traditionelle huse, der fylder i landsbybilledet i Sønderho. Hannes hus viser det fattige sømandshjem fra det 18. århundrede. Det giver et godt indblik i de levevilkår, der galt for særligt de fattige søfolk, som levede dengang. Få stillet din nysgerrighed, og tag tilbage i tiden under dit besøg i Hannes Hus.

Naturskønne Fanø

Oplev den forskelligartede og smukke natur på Fanø, der er en del af Nationalpark Vadehavet.

Naturen i Fokus

Nationalpark Vadehavet

Det er alment kendt, at vi i dag grupperer os i og omkring de store byer. Byerne er bekvemme at bo i, for her er vi tæt på arbejdet, indkøbsmuligheder og kulturelleoplevelser. Det ændrer dog ikke på, at vi oprindeligt har levet i, med og af naturen. Vi anlægger parker og grønne områder i byerne, så vi stadig kan være tæt på den natur, der bringer ro og lægger en dæmper på byens høje tempo. Længslen mod naturen er stadig et aktuelt tema, der bl.a. er opstået i kølvandet på industrialiseringen i Europa som en længsel mod tiden før, hvor vi bl.a. levede tættere på naturen. I dag bevarer vi områder med særlig unik natur. Vi ønsker ikke at kultiverer naturperlerne væk. Det er en væsentlig grund til at Nationalpark Vadehavet blev til.

Fanø ligger midt i nationalparken. Parken blev indviet d. 16. oktober 2010 og er Danmarks hidtil største af slagsen. I begrundelsen nævnes at Vadehavet har et enestående marsk- og tidevandsområde. Et særligt landskab med et stort og dynamisk økosystem. Det er et vigtigt område for trækfuglene, når de skal have en pause på deres færd, eller når fuglene skal bruge et godt sted at yngle. Området er desuden et fantastisk sted for opvæksten af fisk og havpattedyr f.eks. sælen.

 

 

UNESCO’S verdensarv

I juni 2014 blev den danske del af Vadehavet udnævnt til verdensarv af UNESCO. Nationalpark Vadehavet er derfor nu blevet anerkendt i selskab med Egyptens pyramider og Grand Canyon i USA. Udpegelsen er en stor anerkendelse af det arbejde, der er gjort i bevarelsen og beskyttelsen af området.

Sønderho – oplev sælerne

En af de mange ting Fanø er kendt for er deres sæler. Her kan du se sæler på tæt hold. Det bedste sted at se sælerne er ved Galgerev ud for Sønderho. Her kan man se flokke af 200-700 spættede sæler ligge på sandbankerne. Hvis du gerne vil opleve sælerne med egne øjne, skal du booke et sommerhus eller en ferielejlighed ved os i juli og august. Er det gråsælerne, du er interesseret i, skal du booke i april og maj. Gråsælerne er et forholdsvist sjældent syn, de findes dog i vadehavet, hvor de, med deres dobbelte størrelse af spættede sæler, er et imponerende syn.

Sælsafari

Hos Club Fanø kan du under dit ophold booke en sælsafari. Det er, som navnet antyder, en tur, hvor du kommer ud og ser sælerne sammen med en guide. ”Sælfølgelig” må du ikke gå glip af denne mulighed. Sælerne er populære dyr, særligt fordi de ser ret søde ud. De store sorte øjne og den bløde snude er ikke til at stå for, eller hvad med når de maver sig rundt i sandet. Hvis du har børn, så bring dem med ud og se sælerne, de levende bamser i deres naturlige omgivelser.

 

Skovlegepladsen

Fanøs smukke natur er oplagt til den aktive familie. En særlig populær destination, specielt med børn, er skovlegepladsen, der ligger i den store klitplantage. Skovlegepladsen er stor, og den lægger op til at børnene bruger deres sanser og fantasi i legene, særligt pga. legepladsen brug af naturlige materialer. Træforhindringsbaner og skulpturer pryder pladsen, og minder om at naturen er en stor legeplads. Skovlegepladsen blev opført i 1997 og bliver til stadighed vedligeholdt, fordi den har så stor betydning for børnene på Fanø, det både gæster og indfødte. Pak madpakkerne og benyt den store grillplads med plads til ca. 50 personer, når I begiver jer ud på skoveventyret ved legepladsen.

 

Cykeltur på Fanø

Fanø er med sine 56 kvadratmeter en overkommelig ø, hvis du skal på cykelferie. Forholdene er optimale for cyklisterne. Cykelstier strækker sig mellem alle byerne og distancerne er overkommelige f.eks. er afstanden mellem Nordby og Sønderho på 12 km. Hvis du er en af dem, der ikke kan vente med at få spændt hjelmen og suse afsted med vinden i håret, imens du nyder et varieret og skønt naturlandskab, så er Fanø den rette destination for dig.