Sønderho

Kåret til Danmarks smukkeste landsby 2011

På Fanøs sydspids ligger den idylliske landsby Sønderho med udsigt til Mandø og Ribe ved godt vejr. Et fredeligt lille sted med knap 400 fastboende

Sommerhuse i Sønderho

I sig selv et museum

På Fanøs sydspids ligger den idylliske landsby Sønderho med udsigt til Mandø og Ribe ved godt vejr. Et fredeligt lille sted med knap 400 fastboende.

I udkanten af byen står den gamle mølle stolt og tager imod besøgende.

Fra midten af 1700-tallet og de næste 150 år frem bragte søfart, skibsbyggeri og handel velstand til Sønderho, hvor mange smukke huse byggedes.

Det er ganske vist, at Sønderho er noget helt særligt. Allerede for godt 75 år siden begyndte man at tage de første forholdsregler til bevarelse af bymiljøet, og i dag er der ca. 70 fredede gamle huse.

 

 

Sønderhoningerne har også deres helt egen festdag.

Sønderhodagen afholdes den 3. søndag i juli hvert år til ære for byen og dens stolte traditioner. Denne dag vises de gamle folkedragter frem, og man kan følge det særlige brudeoptog fra havnen og mod Møllebanken, hvor festlighederne fortsætter med bl.a. dans og musik.

 

Sønderho har flere interessante udstillinger og museer.

Går man en tur rundt i byens små gader, vil man også opdage, at mange kunsthåndværkere har valgt at slå sig ned her. Deres værksteder og butikker er bestemt et besøg værd.

Museet Hannes Hus er et fantastisk eksempel på, hvordan Sønderhoningerne traditionelt boede og levede for godt hundrede år siden.

Sønderho mølle

Møllen, der var dømt til nedrivning, er siden restaureret i etaper, og blev indviet i sin nuværende form i 2003.