Nationalpark Vadehavet

{{vm.getLabel('Global.Loading')}}

{{getLabel('Filters.Advanced')}}

{{vm.getAdvancedFilterTitle()}}
{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}
{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}

{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}

Vis flere filtre

Vadehavet ved Fanø

Vadehavet strækker sig langt - helt fra Ho Bugt ved Esbjerg og til byen Den Helder i Holland. Den danske del af Vadehavet blev i 2014 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, da den repræsenterer en enestående natur, der har en særlig betydning for mennesker. Det er ikke svært at se hvorfor Vadehavet, er blevet optaget, når man står og lader sig vælte bagover af dets storslåethed ved blandt andet Fanø. Man fornemmer hurtigt, at Vadehavet er blevet formet af tiden og for at være helt korrekt, så er lige netop Vadehavet bogstaveligt talt blevet formet af den sidste istid, Weichsel-istiden, der varede indtil for 12.000 år siden. Isen smeltede, og vandet strømmede ned mod den vestlige del af Danmark ved hjælp af stærke strømme. Da det kom til den sydvestlige del af Jylland, aftog strømmene, og de største sten blev liggende og sand og grus faldt til bunds. Herefter kom leret og dannede de banker, der stadig ses i Vadehavet den dag i dag. 

Vadehavet er altså et levn fra fortiden, der fortæller en enestående historie om naturens kræfter og magt. Det understreger samtidig, hvor vigtig naturen er for mennesker, men i særdeleshed også for de dyr der lever i den, og her er Vadehavet da også et rigtig godt eksempel. Der findes et rigt dyreliv i Vadehavet - både dem der permanent bor her, men også dem der tager for sig af den lækre mad på deres vej videre ned i verden. 

Sommerhuse på Fanø
{{loadingLabel}}
{{noHousesLabel}}

Vadehavets fugle

Udover at være optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, så er Nationalpark Vadehavet også blevet udpeget til at være Danmarks nationalpark. Det er den i særdeleshed på grund af de 12-15 millioner trækfugle, der hvert år holder pause fra deres Østatlantiske trækrute mellem de arktiske egne og Afrika. De mange fugle giver besøgende i Vadehavet en naturoplevelse for livet, og sort sol er også en af de helt store oplevelser, som mange hvert år rejser langt for at opleve. Grunden til at fuglene overhovedet trækker til tundraen i de koldere himmelstrøg for at yngle, er at der er store afstande og dermed meget plads mellem dem og deres artsfæller. Det gør risikoen for at sprede sygdomme mindre, og dermed er sandsynligheden for overlevelse langt større. 

Det er dog en lang tur fra tundraen i det arktiske egne til det tropiske Afrika, hvor fuglene flyver ned om vinteren, og derfor er det nødvendigt at tanke energi på vejen. Her kommer Vadehavet ind i billedet som en af de vigtigste faktorer for at rejsen kan lade sig gøre. Grundet tidevandet, der er i konstant bevægelse, har solen mulighed for at opvarme havbunden ved lavvande og dermed give energi og perfekte levevilkår for alger, der trives i det næringsrige mudder. De øgede mængder af alger er grobund for mange små dyr som orme, muslinger og snegle - den lækreste buffet for trækfuglene. 

Sælsafari i Vadehavet

Med Club Fanø kan I komme med på en spændende og hyggelig sælsafari til Galgerevet i Vadehavet. Galgerevet er navnet på den sandbanke, som I kommer med ud på, hvis I deltager i turen. Denne sandbanke anses for at være en af de bedste, når det kommer til at spotte sæler - både den spættede sæl og gråsælen. På en normal dag vil man kunne møde mellem 200 - 400 sæler, der ligger og nyder den dejligt varmende sol eller putter sig sammen med deres unger. Turen foregår på gåben, når det er lavvande og havbunden er tørlagt, og her tilbagelægges den ca. 1,7 kilometer lange tur fra Sønderho og ud til Galgerevet. Det er en tur, hvor både unge og gamle i familien kan deltage, og det er muligt at medbringe klapvogn/trækvogn til de helt mindste, der kan have svært ved at gå hele turen selv. Det er en god idé at medbringe gummistøvler og varmt tøj, da dele af turen går igennem vand, og Vadehavet næsten altid er blæsende. Når det er sommer, kan turen med fordel foretages i bare tæer. 

Turen varer omkring 2 timer, og du kan læse meget mere om afgange og priser på Club Fanøs hjemmeside

Østerssafari

Østers er en lækker spise, der tilmed er nem at finde og tilberede selv. Det kræver dog, at man tager sine forholdsregler i forhold til hvor og hvornår, man vælger at plukke østers. Det siges, at østers findes i overflod i Vadehavet og en af de rigtig gode steder at finde dem, er ved området som hedder 'Halen'. Man kan komme næsten hele vejen derud i bil, og ellers kan man gå, når der er lavvande. Det er helt lovligt selv at gå på jagt efter de lækre skaldyr, men flere steder tilbyder også, at I kan booke en guidet tur, hvor der kommer en ekspert med ud på vandet, og hjælper jer med at plukke de bedste østers. Det kan være en fordel, hvis I ikke før har plukket østers, og gerne vil have både guidance og en form for historie bag skaldyret. Book en tur lige her!

De østers, som du finder i Vadehavet ud for Fanø, stammer fra Japan og Sydøstasien og er meget lækre og kødfulde. Østerssæsonen starter i efteråret og varer frem til foråret. Det anbefales ikke at plukke og spise østers om sommeren. Østers kan spises tilberedte eller rå, og der findes mange lækre opskrifter på tilberedte østers, så I kan servere et skønt måltid i sommerhuset.

Hvis I er mere til blåmuslinger, så er det også muligt at finde disse i vandet omkring Fanø. 

Ravjagt

Rav - havets guld - er tiden værd at lede efter, når du står med et smukt stykke af det gyldne levn fra fortiden. Rav kan bedst findes efter en storm, men der er altid mulighed for at gøre et fund ved vandet. Fanø er kendt for sine smukke ravfund, og derfor er det oplagt at bruge en del af ferien på at lede - enten når I selv går en tur på stranden eller sammen med en gruppe og en guide. 

En særlig oplevelse på Fanø er at komme med på ravjagt om natten udstyret med UV-lys og gummistøvler. Her lyser ravet op på en helt særlig måde, så du slet ikke er i tvivl om, at du har fundet et stykke af havets guld. Turen foregår til fods, så det er en god idé at huske varmt tøj til en tur ved det blæsende Vadehav, og du er velkommen til selv at medbringe UV-udstyr eller leje det hos Club Fanø. Børn mellem 10-16 år er velkomne til at deltage, men de skal være i følge med en voksen. 

Læs meget mere om turen, find praktiske oplysninger om tid og sted og tilmeld dig turen lige her!

Vadehavscentret

... Porten til UNESCOs Verdensarv. Hvis I holder ferie på Fanø og gerne vil lære meget mere om Vadehavet, så kan I køre turen til Ribe, der tager lige lidt over en time. Her finder i den arkitektoniske perle, Vadehavscentret, der står midt i den rå vestjyske natur og falder perfekt ind i omgivelserne. Her kan I blandt andet opleve udstillingen om Vadehavets trækfugle og fortællinger fra et liv ved Vadehavet. I denne udstilling er vægge og loft interaktive, og hele museet er generelt opbygget på en måde, der indbyder til at de besøgende, skal være en aktiv del af udstillingerne og igennem dette lære endnu mere om livet omkring Vadehavet. 

Det er også muligt at deltage i forskellige guidede ture, der tager jer med ud i Vadehavet. I kan deltage i en havørneture, østersture, en tur på jagt efter Vadehavets delikatesser og meget andet. Yderligere kan I deltage i forskellige dissektioner af fx fisk og fugle. På den måde kan I komme helt tæt på dyrene og lære om deres anatomi, samtidig med at I måske overskrider jeres grænser. 

Det er en stor oplevelse at besøge Vadehavscentret, og hvis I booker et sommerhus på Fanø, så kan I opleve flere sider af den smukke verdensarv, og komme med på mange forskellige ture der alle giver jer en kæmpe oplevelse.