Sønderhodagen - 3. søndag i juli

Sønderhodagen - årets største festdag i Sønderho

Sønderhodagen ligger hvert år på den 3. søndag i juli. Dermed er der typisk lunt i vejret til rigtig at nyde festdagen. Det er også en ideel dato, da mange er ankommet til deres lejede feriehus for at holde en Fanøferie. Så hvis du vil prøve en ferie med fuld tryk på kultur og traditioner, med fest så dine dansesko bliver tyndslidte og med dejlige oplevelser, så du har ferieminder, du kan leve højt på i lang tid, så book dit sommerhus på Fanø - snart!

Programmet for Sønderhodagen

Sønderhodagens program består typisk af følgende punkter:

  • festgudstjeneste
  • brudeoptog
  • velkomsttale
  • dans om eftermiddagen
  • bal om aftenen

Som indbygger på Fanø er Sønderhodagen en mærkedag, der værdsættes og fejres hvert år. Og som turist på ferieøen er den ikke noget, du har lyst til at gå glip af. Det skal opleves mindst én gang i livet.

Hvis du er turist på Fanø i juli måned, er der mulighed for både at opleve Fannikerdagene, som fejres i Nordby den 2. weekend i juli, og Sønderhodagen som vi beskriver herunder.

Sommerhuse
{{loadingLabel}}
{{noHousesLabel}}

Inden Sønderhodagen

Lodseddelpiger går fra dør til dør i ugen op til Sønderhodagen iklædt deres flotte fanødragter. Vinderen af lotteriet bliver offentliggjort på Sønderhodagen.

I perioden op til Sønderhodagen kan man være med på kursus i kludebindning ligesom der er fremvisning og udlejning af de flotte dragter. Man kan tilmed møde op til danseøveaftener, så man kan lære at danse Sønderhoningen. Så du kan selv bestemme, hvor meget du skal leve dig ind i de gamle traditioner og hvor meget du vil deltage i.

Selve Sønderhodagen i detaljer

Klude skal bindes

Traditionen tro skal hovedbeklædningen sidde skarpt. For pigerne og kvinderne betyder det at man skal binde eller have bundet et tørklæde udenpå hatten. Der går konkurrence i, hvem der kan binde den flottest. Så den måde man binder sin klud på, er ligesom at sætte sit hår inden man går ud af døren. Kludene er typisk i flotte farver og matcher det tørklæde, som man har omkring halsen.

På Sønderhodagen kan man møde op ved Lorenzens og få styr på kludebindningen. Så er du klar til at komme i gang med dagen.

Festgudstjeneste

Om formiddagen er der ligeledes festgudtjeneste, og da Sønderhodagen ligger på en søndag, hører det sig selvfølgelig til. Mød op til fest og sang i Sønderho Kirke, hvor mange allerede vil være klædt i deres flotte fanødragter. Det er helt i orden at møde op, som man er, hvis du er turist på Sønderhodagen.

Brudeoptog

Sønderhodagen er nærmest en form for "brudefest" og derfor vil et stort brudeoptog gå igennem gaderne. Dette er en unik oplevelse med rigtig god stemning. Der vil først gå spillemænd, der sørger for god og traditionel musik. Dernæst kommer brudeparret efterfulgt af brudepiger og brudesvende. Og som om det ikke var nok, så går op til 100 mere med i optoget i deres Fanødragter.

Velkomst

Den officielle velkomst består af en velkomsttale, opvisning af brudedans, fremvisning af dragter samt Sønderhoningdans.

Sønderhoningdans for brudefolk og spillemænd

Om eftermiddagen danses Sønderhoningen på gaderne i Sønderho. Det er syn, som du ikke må gå glip af. Dansen er beskrevet nederst på denne side.

Ballet om aftenen i Forsamlingshuset

Til ballet om aftenen giver det sig selv at der skal danses til der ikke længere danses kan. De der ikke har fået nok Sønderhoningdans i løbet af dagen kan se, om de kan nå til en form for mæthedspunkt til ballet om aftenen. En gruppe spillemænd vil sørge for skøn musik at danse til. Læs herunder om Sønderhoningen, som er en typisk dans fra Fanø, som danses flere gange i løbet af Sønderhodagen.

Om Sønderhoningen – den dejlige dans fra Fanø

Sønderhoning er en dans, som stammer fra Fanø og derfor danses den altid til mærkedage på øen. Den er dog også danset i andre dele af landet, da den er så skøn og også er kendt som en typisk dansk folkedans.

Man skiftevis går rundt i rundkreds og danser rundt om hinanden parvis i rundkreds. Så det hele er både rigtig sjovt at være med til, men også meget sjovt at kigge på. Mens musikken går i 2 takter, tager grundfiguren i de simple trin 3 slag at lave: 2 skridt og 1 samling. Disse grundtrin laves forskudt af de 2 personer, der danser sammen. I dansen har man fat om hinanden på en måde, hvor man mærker centrifugalkræften og det kan være rigtig sjovt at danse rundt på den måde. Det kræver en smule træning at vænne sig til denne facon, men det er ligesom at cykle. Efter kort tid kan man danse Sønderhoningen i søvne – nærmest.

Til bal akkompagneres dansen typisk med musik fra harmonika, violin, fløjte og sommetider klaver og trommer. Musikken til dansen er også en bestemt melodi. En sønderhoning kan nemlig også være en melodi fra Sønderho. Musikken er derfor typisk ”Oh, de kvindfolk" eller ” Fisken ligger på hviden sand”, som betegnes som raske sønderhoninger.

Ferie i Sønderho – book et feriehus til Sønderhodagen

Planlæg en ferie i Sønderho, så det passer med at du får mulighed for opleve enten Fannikerdage i Nordby eller Sønderhodagen i Sønderho, naturligvis.

Book inden det er for sent - bo i Sønderho

Hvert år er der kæmpe efterspørgsel på sommerhusene på hele Fanø i juli måned. Ikke mindst på grund af Sønderhodagen og andre festlige arrangementer i sommeren. Derfor bliver vores sommerhuse altid udlejet i Sønderho, når der er Sønderhodagen. Hvis du skulle være kommet for sent til fadet, vil vi anbefale dig at booke et sommerhus et andet sted på øen og nyde godt af at øen ikke er så stor, så du sagtens kan komme til Sønderho på festdagen alligevel. Og hvis du bare vil bo i Sønderho, så book allerede nu til næste år.