Fanø - Danmarks dejligste ø

{{vm.getLabel('Global.Loading')}}

{{getLabel('Filters.Advanced')}}

{{vm.getAdvancedFilterTitle()}}
{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}
{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}

{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}

Vis flere filtre

Fanø taler til sanserne

På Fanø er der frisk luft og højt til himlen

Med sine bare 56 km2 naturlig skønhed kan øen i Vadehavet tage pusten fra enhver. For nok er Fanø lille, den er også rig på traditioner og sanselige oplevelser. Lyt bare til Vesterhavets bølger og nyd duften af saltvand og marehalm. Fanø er naturlig harmoni.

Fanø har været et populært feriested for både danskere og udlændinge i mere end et århundrede. Den kilometerlange sandstrand, de bløde, hvide klitter og det brusende Vesterhav er nogle af grundene til, at tusindvis af feriegæster hvert år vælger at besøge Fanø. Stranden, som er en af Nordeuropas bedste, er scenen for mange aktiviteter som f.eks. ridning, beachvolley, windsurfing og drageflyvning. Men Fanø er ikke kun for strandløver og vandhunde.

Sommerhuse på Fanø
{{loadingLabel}}
{{noHousesLabel}}

Fanøs historie

Historien om Fanø er en sagnomspunden fortælling fra fordoms tid. Det er fortællingen om, hvordan de to jættekvinder, Fenja og Menja, forførte to sømænd til at udføre dem tjenester. Som tak forærede jættekvinderne de to skippere hver især en saltkværn. De to sømænd strandede desværre på hver sin sandbanke under opgaven i en storm, og der væltede nu bunker af salt ud i vandet, hvorfor vandet ved vestkysten er særligt salt. Den ene sandbanke døbte de Menja, Mandø, og den anden fik navnet Fenja, Fanø. Om I tror på sagnet eller ej er op til jer selv, men I bliver mindet om det hver gang I besøger Fanø. De to færger er nemlig opkaldt efter jættekvinderne.

I naturvidenskaben daterer man Fanø til være betydeligt ældre, end at jættekvinderne kunne være indblandet. Her menes det, at vi skal helt tilbage til ca. år 2000 f.kr. for at finde svaret. Her var der en lang kystlinje hele vejen fra Blåvandshuk til Sild ved den dansk/tyske grænse. Her begyndte havet langsomt at æde op af fastlandet, og langsomt opstod Fanø, Mandø og Rømø.

Oplevelser på Fanø

Er du til naturoplevelser, må du på opdagelse ud i klitplantagen, hvor klitter veksler med småsøer og enge. Der er da næppe heller noget som de violette hede strækninger i sensommeren. En rask travetur langs stranden uanset årstid kan absolut også anbefales, og så kan du passende afslutte en dejlig dag med en fantastisk solnedgang nydt fra toppen af en klit. Det er her, Fanø kommer tæt på sjælen.

Fanøs to hyggelige, gamle skipperbyer skal naturligvis også nævnes. Med deres smalle gader og traditionelle Fanøhuse, bugner de af atmosfære og tager besøgende med tilbage i tiden. For både Nordby og Sønderho bærer tydeligt præg af Fanøs storhedstid som søfartssamfund.

Sommerhuse for alle

På Fanø kan du finde sommerhuse til alle typer. Er du til det moderne sommerhus med et designdetaljer? Er du til et sommerhus fyldt med aktiviteter? Et helt klassisk sommerhus med fokus på hygge og samvær? Eller måske et sommerhus med egen pool? Hos os kan du finde det hele. Vi har både noget for den store familie, der gerne vil afsted sammen, for kæresteparret, der søger en romantisk ferie, for den store børnefamilie og selvfølgelig også for dem, der har hund

De stolte sejlskibes tid

Eventyret starter tilbage i 1741, hvor Fanø blev sat til salg af kongen ved en auktion i Ribe. Fanøs to sogne var ivrige efter i fællesskab at købe øen og dermed erhverve retten til at bygge og eje skibe, men alligevel frygtede de de pengestærke købmænd i Ribe. Snarrådige, unge Fanø-kvinder drog derfor med mændene til Ribe, hvor de aftenen før auktionen med list og snilde - og med masser af brændevin - fik afledt de formuende interessenters opmærksomhed og låste dem inde. Samtidig blev rådhusbetjenten bestukket af øboerne til at stille rådhusuret en time frem. Således gik det til, at købmændene kom for sent til auktionen, og Fanøs borgere kunne købe deres ø fri af kronen.

Sejlskibsbyggeriet og søfarten på øen udviklede sig hastigt, og Fanø oplevede stor fremgang ved begyndelsen af 1800-tallet. I første omgang bragte aktiviteterne velstand til især Sønderho, men dette kulminerede i anden halvdel af 1800-tallet, hvor Nordby i stedet gik ind i en periode med opsving og udviklede sig til en driftig søfartsby. Fanø havde ved slutningen af det 19. århundrede faktisk Danmarks største handelsflåde efter København, men introduktionen af dampskibe og anlæggelsen af en ny, stor havn i Esbjerg bevirkede, at Fanø og øens sejlskibe mistede deres betydning.

Hvis du leder efter en spontan ferie til Fanø, hvor du kan dykke nærmere ned i den spændende historie, så hold et vågent øje med vores Last Minute tilbud - måske du pludselig falder over dit dømme-sommerhus!

Eksklusivt kursted

Fanø er på ingen måde nybegyndere ud i at byde feriegæster velkomne. Faktisk har Fanø budt feriegæster velkomne i over 100 år, og i 1891 slog Fanø bad dørene op til Danmarks første kurbad; Hotel Kongen af Danmark. Åbningen skete kun kort tid efter, at Fanø var blevet tildelt titlen som Danmarks første internationale badested, og området blev derfor lynhurtigt et populært feriemål for både det danske og internationale borgerskab. De rejste til øen fra nær og fjern for at opleve den virkning, som det salte Vesterhav har på krop og sjæl. Siden datidens feriegæster erobrede øen har Fanø Bad naturligt fået et ansigtsløft, og meget har forandret sig. Kun få af de gamle badehoteller er tilbage, men til gengæld er mange sommerhuse kommet til. Tre ting er dog præcis som det var engang; Vesterhavet, klitterne og ferieglæden. 

Sommerhusbyggeriet i Rindby og Fanø Bad begyndte i 1950'erne og i dag er der godt 2550 sommerhuse på øen, hvoraf omkring halvdelen udlejes. Derudover findes mange andre overnatningsmuligheder alt efter, om man foretrækker hotel, feriecenter eller campingplads. Sådan har flere og flere feriegæster gennem tiden fundet vej til Fanø, og mange vender trofast tilbage år efter år.

Attraktioner nær Fanø

Der er mange attraktioner og seværdigheder i nærheden af ​​Fanø, der er værd at besøge. Her er nogle af de mest populære:

  1. Tirpitz: Museet Tirpitz ved Blåvand er bygget op omkring en gammel bunker, og har udstillinger om Atlanterhavsmuren, en ravsamling og om livet ved Danmarks vestkyst. Museet er tegnet af den verdensberømte arkitektgruppe BIG – Bjarke Ingels Group.

  2. Ribe: Ribe er en af ​​Danmarks ældste byer og er kendt for sin smukke arkitektur, gamle gader og hyggelige torve. Ribe har også en række interessante museer og historiske bygninger, herunder Ribe Domkirke og Ribe Viking Center.

  3. Rømø: Rømø er en stor ø beliggende i Wadden Sea National Park og er kendt for sine brede, hvide sandstrande og turkisblå vande. Øen har også en række aktiviteter og attraktioner, herunder vandring, cykling og sejlsport.

  4. FLUGT: FLUGT – Refugee Museum of Denmark fortæller den universelle historie om fortæller den universelle historie om at være flygtning. Museet er bygget op om Oksbøl-lejren, der fra 1945-49 husede tusindvis af tyske flygtninge. Museet er tegnet af arkitektgruppen BIG – Bjarke Ingels Group.

  5. Legoland Billund: Legoland Billund er en af ​​Europas største forlystelsesparker og er hjemsted for en række sjove forlystelser og aktiviteter, der er designet til børnefamilier.

Der er mange flere attraktioner og seværdigheder i nærheden af ​​Fanø, herunder mange smukke naturreservater, historiske slotte og gamle kirker, der venter på at blive opdaget.