Historien om Fanø

BERETNING OM FANØS OPRINDELSE, SKIBSFART OG ROLLE UNDER KRIGSTIDEN

Mytisk start

Historien om Fanø er mytisk og sagnomspunden, da jættekvinderne, Fenja og Menja fra Nordisk mytologi, havde en finger med i spillet. Et par skippere havde lavet tjenester for kvinderne og fik hver en saltkværn som belønning. Da skipperne desværre strandende på hver deres sandbanke i en storm, væltede der eftersigende, bunker af sand ud af deres skibe. De opkaldte derfor en sandbanke efter Menja, nu i dag Mandø, og Fenja, som i dag er Fanø. 

Men Fanø er dateret tilbage til 6000 f. Kr., hvor Fanø opstod som lille ø. 

Den sumpede og dyndede ø

I 1200 tallet blev Fanø benævnt på Kong Valdemars ø-liste som havende bebyggelse og navnet betød Den sumpede og dyndede ø. I de næste århundreder forsøgte bønder at dyrke jorden, men måtte ofte opgive på grund af den udbredte sandflugt på øen. 

Fanø købte sig fri

Det måske allervigtigste årstal i Fanøs historie er 1741, hvor Fanø købte sig fri fra Kronen. Der er rygter om at Fanøkonerne hjalp med at holde andre købere væk fra auktionen, således at Fanøboerne kunne købe øen til en pris, som de havde råd til. Således fik de rettighederne og selvstændigheden.

Dette blev startskuddet til Fanøs store stolthed, nemlig skibsfart. I 1850, dvs. ca 100 år senere, havde Fanø den næststørst flåde i Danmark og mange skibsbyggere. Dog kom Esbjerg Havn til allerede i 1873 og gjorde Nordby mindre betydelig som havn på Fanø. 

Bunkere på Fanø

Under krigen blev der bygget ca. 300 tyske bunkere. Ved indsejlingen til Esbjerg, lå de største bunkere på den nordlige del af øen. Mange af dem kan stadig ses og besøges den dag i dag. Under 2. verdenskrig blev Fanøs indbyggertal fordoblet på grund af de danske og tyske arbejdere, der var brug for til at bygge bunkeranlæggene.

Find et sommerhus til din Fanø ferie

Oplev Fanøs historie på klos hold

Kom og oplev historiens vingesus på klos hold, når du lægger vejen forbi Fanø. Den smukke ø bliver kun endnu mere interessant, når man får historierne fra beboerne eller de lokale museer. Besøg et eller flere af øens mange museer, når du er på ferie på Fanø. Du har mulighed for at lære meget mere om Fanø i de forskellige perioder.