Fanø

Danmarks dejligste ø

Fanø taler til sanserne. På Fanø er luften havfrisk og himlen himmelhøj.

Sommerhuse på Fanø

Med sine bare 56 km2 naturlig skønhed kan øen i Vadehavet tage pusten fra enhver. For nok er Fanø lille, den er også rig på traditioner og sanselige oplevelser. Lyt bare til Vesterhavets bølger og nyd duften af saltvand og marehalm. Fanø er naturlig harmoni.

Fanø har været et populært feriested for både danskere og udlændinge i mere end et århundrede. Den kilometerlange sandstrand, de bløde, hvide klitter og det brusende Vesterhav er nogle af grundene til, at tusindvis af feriegæster hvert år vælger at besøge Fanø. Stranden, som er en af Nordeuropas bedste, er scenen for mange aktiviteter som f.eks. ridning, beachvolley, windsurfing og drageflyvning. Men Fanø er ikke kun for strandløver og vandhunde.

Er man til naturoplevelser, må man på opdagelse ud i klitplantagen, hvor klitter veksler med småsøer og enge. Der er da næppe heller noget som de violette hede strækninger i sensommeren. En rask travetur langs stranden uanset årstid kan absolut også anbefales, og så kan man passende afslutte en dejlig dag med en fantastisk solnedgang nydt fra toppen af en klit. Det er her, Fanø kommer tæt på sjælen.

Fanøs to hyggelige, gamle skipperbyer skal naturligvis også nævnes her. Med deres smalle gader og traditionelle Fanøhuse, bugner de af atmosfære og tager besøgende med tilbage i tiden. For både Nordby og Sønderho bærer tydeligt præg af Fanøs storhedstid som søfartssamfund.

De stolte sejlskibes tid

Eventyret starter tilbage i 1741, hvor Fanø blev sat til salg af kongen ved en auktion i Ribe. Fanøs to sogne var ivrige efter i fællesskab at købe øen og dermed erhverve retten til at bygge og eje skibe, men alligevel frygtede de de pengestærke købmænd i Ribe. Snarrådige, unge Fanø-kvinder drog derfor med mændene til Ribe, hvor de aftenen før auktionen med list og snilde - og med masser af brændevin - fik afledt de formuende interessenters opmærksomhed og låste dem inde. Samtidig blev rådhusbetjenten bestukket af øboerne til at stille rådhusuret en time frem. Således gik det til, at købmændene kom for sent til auktionen, og Fanøs borgerne kunne købe deres ø fri af kronen.

Sejlskibsbyggeriet og søfarten på øen udviklede sig hastigt, og Fanø oplevede stor fremgang ved begyndelsen af 1800-tallet. I første omgang bragte aktiviteterne velstand til især Sønderho, men dette kulminerede i anden halvdel af 1800-tallet, hvor Nordby i stedet gik ind i en periode med opsving og udviklede sig til en driftig søfartsby. Fanø havde ved slutningen af det 19. århundrede faktisk Danmarks største handelsflåde efter København, men introduktionen af dampskibe og anlæggelsen af en ny, stor havn i Esbjerg bevirkede, at Fanø og øens sejlskibe mistede deres betydning.

Eksklusivt kursted

Vesterhavet og den fine strand har siden slutningen af 1800-tallet lokket badegæster til Fanø. Danmarks første kurhotel åbnede faktisk i Fanø Bad i 1891. Udover Kurhotellet var også Hotel Kongen af Danmark samlingspunktet omkring århundredeskiftet, hvor det var eksklusivt at feriere på Fanø.

Sommerhusbyggeriet i Rindby og Fanø Bad begyndte i 1950'erne og i dag er der godt 2550 sommerhuse på øen, hvoraf omkring halvdelen udlejes. Derudover findes mange andre overnatningsmuligheder alt efter, om man foretrækker hotel, feriecenter eller campingplads. Sådan har flere og flere feriegæster gennem tiden fundet vej til Fanø, og mange vender trofast tilbage år efter år.

Fanø Internationale Dragefestival

Fanø - et mekka for drageflyvere